Harmonie Haarsteeg blaast zich warm

Harmonie Sint Cecilia is opgericht op 6 augustus 1843. Als oudje blijkt deze muziekvereniging echter nog prima te beschikken over veerkracht en muzikaliteit. We waren even bang tijdens de coronapandemie waarbij alles stil lag, dat het lastig zou zijn om onszelf daarna weer te herpakken. Maar zonder toeters en bellen, alsof het de gewoonste zaak van de wereld was, startten we weer de repetities op. Eerst nog met veel ruimte tussen de stoelen en inmiddels gewoon dicht bij elkaar. Misschien is dat juist wel één van de kenmerken van deze muziekvereniging, gewoon doen en er niet te veel over praten met elkaar.

Sommige muzikanten kennen elkaar al jaren. Een van onze klarinettisten viert volgend jaar zijn 70-jaar lidmaatschap. Bij andere muzikanten klinken ook al tientallen. Daarnaast nieuwe muzikanten die aanschuiven, jong en iets minder jong. Fijn dat ook zij onze muziekvereniging weten te vinden, om met elkaar toe te werken naar een mooie uitvoering van diverse muziekwerken.

Dit jaar hebben we als luchtig thema diverse landen. Allereerst staat er muziek op de lessenaar die zich richt op Griekenland met titels zoals Moussaka en Imperium. Ook the story of Demis Roussos, wie is er niet mee opgegroeid? De Suite on Greek love songs was voor de muzikanten even wennen. Niet alleen door de zevenachtste maten in het eerste deel maar ook door de sfeer die de suite oproept en die je niet meteen aan liefde koppelt. Liefde is een bekend onderwerp in Griekse mythes en volksliederen. Deze suite is door de componist Henk van Lijnschooten echter gebaseerd op vier volksmelodieën uit de 18e eeuw, die  “spotliedjes” zijn omdat het meisje voortdurend de spot drijft met de liefdesverklaring van de man. Deze verrassende Griekse muziek is zondag 6 november vanaf 11 uur te beluisteren in de Steeg. Speeltijd een uur.

Na Griekenland bezoeken we muzikaal nog Spanje (concert 15 januari) en Frankrijk in juni tijdens het Arkparkfestival. Er valt dus voor deze muzikanten genoeg te repeteren thuis en tijdens de repetitieavonden op dinsdag en woensdag. Harmonie Haarsteeg blaast zich warm en hoopt zo zonder extra energiekosten de winter door te komen.